Ja putujem

Iskoristite prednosti registriranih članova!
Upišite svoje podatke za logiranje
Ja putujem

Free forum for free travel

DOBRO DOŠLI NA FORUM ZA PRAVE LJUBITELJE MOTORA I PUTOVANJA

  • Započni novu temu
  • Odgovori na temu

MOTO GUZZI - Povijest

Share
avatar
mg750ie
Biker
Biker

Registration date : 17.05.2009

MOTO GUZZI - Povijest

Postaj by mg750ie on 31/5/2010, 21:09

I konačno ćete dobiti priliku saznati nekaj o povjesti motociklizma i nastanku Moto Guzzi-ja, povjest je započela još 1917 za vrijeme Prvog svjetskog rata. U to vrijeme, tri mlada talijanska pilota koja su se borila za svoju zemlju u talijanskom PZO-u, (Air Force Italy): Carlo Guzzi, Giorgio Ripamonti i dobro poznati natjecatelj, Giovanni Ravelli.

Kako život piše povijest tako su se i oni dogovarali što će raditi nakon rata, i njih troje se dogovori da osnuju vlastitu tvornicu motora. Nažicali su kredit od tate Giorgio Ripamonti-ja, Giovanni Ravelli će biti njihov promotor i trkač na moto utrkama, i bili su svjesni da im je ključno, uspjeh na trkama. Nažalost, Ripamonti je preživio rat, ali je poginuo nekoliko dana po završetku rata u zrakoplovnoj nesreći, ali to nije pokolebalo Carla i Giorgio-a koji ipak kreću u svoj poslovni plan.

1920 g., su napravili prvi motor, 500 cc s jednim cilindrom, do kraja 1921 su ih ukupno su proizveli 17 kom. u novoj tvornici u Mandellu. I time je zapravo Moto Guzzi rođen. Njihov logo, orao koji leti, je iz ponosa na svoje pilotsku prošlost uzet iz doba kad su bili u zračnim snagama i stavljaju ga na spremnik goriva, a i u čast svog poginulog prijatelja, uz blagoslov zapovjedništva Talijanskih zračnih snaga.
Odmah su zaredali uspjesi, i nakon par utrka osvojili su svoju prvu pobijedu na torturous Targa Florio. 1924, Moto Guzzi je bio dominantan u svijetu moto utrka, a do trenutka kad su se povukli tj do 1957 osvojili su više od 3.000 utrka, uzeli osam svjetskih prvenstava, a i jedanaest pobjeda u iscrpljujućoj Isle of Man. Pod stalnim nadzorom vlasnika, bilo je mnogo uradaka koji su bili namjenjeni putovanjima, koji su pokrivali nevjerojatnu raznolikost motora, od malih, jednocilindričnih do trkačih mašina koji su ppokrivali sve off road, policiju, vojsku, all roundere kao i touring motore, uključujući i u to vrijeme nevjerojatni osam cilindrični motor, za koji osvajaju Grand Prix, dizajner je bio Giulio Cesare Carcano, a motor je bio jedini motocikl te vrste ikada izgrađen, ali i vrlo uspješan kao trkaći stroj.

Nakon smrti Carlo Guzzi-ja, 1964 i financijskih nevolja koji su pogodili tvornicu Mandello, talijanske banke preuzimaju tvornicu. Carcano odlazi iz tvornice i inovativni i maštoviti Lino Tonti će ga zamijeniti, i pod vodstvom njegova investicijska grupa promovira fantastićan V7 Sport, a potom i 850GT California, vrlo uspješne motocikle. Argentinski industrijalac "Alejandro De Tomaso" je sljedeći vlasnik tvrtke i održao tvornicu dok ih nije preuzeo Aprillija. Tvrtka je promijenila vlasnika ponovno, ovaj put dolazi pod Piaggio. Uz sva ta previranja i promjene tijekom desetljeća, nevjerojatno je da tvrtka još uvijek živi i diše u istoj tvornici gdje je i počela, u 1921.
  • Započni novu temu
  • Odgovori na temu

Sada je: 25/4/2018, 06:36.