by coprnica on 22/2/2008, 20:31
Recept je u osnovi jednostavan i varira u rasponu od-do:
1. Rakija - spominje se šljivovica, voćna rakija i komovica. Mislim da je bolje koristiit rakije s manje intezivnom aromom jer onda med dođe do punog izražaja. Kako bi smanjili (ne)poželjnu aromu, neki pripremaju osnovu sa kombinacijom rakije i etilnog alkohola(96%) uz dodavanje destilirane vode do ciljanih 40% jačine. Po nekim receptima rakija neka bi imala 40%-43% alkohola, neki vole i manje (30%) pa se to treira kao "žensko piće", no s više od 45% mislim da se gubi osnovni cilj pripreme medene rakije koja bi trebala ipak biti eliksir a ne "otrov". No, stvar izbora.
2. Med - za razliku od nekih autora, "tržište" preferira svjetli med (npr. bagrem) Med se zagrijava do 40 stup. prvenstveno da bi oslobodio svoju intezivnu aromu u rakiju. Količina meda varira od 350gr - 500gr po litri rakije. No i tu nema granice, iako će odnos 1:1 biti već kao sirup. I tu vlada stvar izbora.
3. Ostali dodaci: spominje se i kriška limuna. Neki preporučuju i dodatke raznih trava: npr. par listića kadulje. Vjerojatno je dobrodošlo i ostalo ljekovito bilje. Neki dodaju i par kapi propolisa!
4. Za hitnoću može se od taloga odvojiti već nakon tjedan dana. Kažu da je 40 dana sasvim dovoljno za dobiti dobru medenu rakiju.
5. Posluživanje - netko voli medenu rakiju na sobnoj temperaturi (puna aroma), hladna je ugodnija.Čašice za piće držati u frizeru.
i na kraju - uživanje je nespojivo sa 0,0 promila :-)
amožeš probati i ovak
