Ja putujem

Iskoristite prednosti registriranih članova!
Upišite svoje podatke za logiranje
Ja putujem

Free forum for free travel

DOBRO DOŠLI NA FORUM ZA PRAVE LJUBITELJE MOTORA I PUTOVANJA

  • Započni novu temu
  • Odgovori na temu

Moto centar Markez

Share
avatar
Dragec07
Admin
Admin

Registration date : 02.02.2008

Moto centar Markez

Postaj by Dragec07 on 25/2/2016, 22:11

Malo prije Božića prošle godine nazovem ja svog Darija u KMS Karlovac i pokušam dogovoriti servis za motor. Nema problema, biti će. Još će pokupiti moj motor kombijem, da ne razmišljam o zimskim prilikama i neprilikama.
I tjedan po tjedan, ništa se ne događa, jednom usput onako navratio na kavicu, Dario u Senju kod cure, garaža puna ski jetova i tu i tamo pokoji motor.
Pa opet zvrcakm telefonom, pa se nađemo u siječnju i u Senju, na kavici, nema problema, javiti će se.

Primiče se ožujak, sezona pred vratima. TDM ekipa i Brzi stalno spominju nekog Markeza u Sv. Nedelji, tu mi pred nosom, a ja sve u očekivanju tel. poziva i kombija iz Karlovca, nabio još tisuću i pol kilometara.... I živac radi.
Pitam Brzog, a on pita mene: u čem problem? Nazovi Markeza i dogovori servis. Ovlašateni servis za Yamahahe i Kakavake kakav je i moj.
Zovem u ponedjeljak, a Saša iz Markeza pita kad mi odgovara. Odma ili sad? Gledam oblake pa se premišljam, pa onda umjesto ručka skočim na motor i otpeljam ga u Markeza.

Zove Saša popodne, pregled su napravili, specificira mi troškove, kaže ukupnu cijenu, pita da li da dodatno promijeni ulje u kardanu jel je malo tamnije a trebalo bi ga mijenjati tek na slijedećem velikom servisu (za 12 tisuća). Mijenjaj sve što misliš da treba, odgovaram ja.
U utorak popodne motor gotov, a meni srijeda u banani, nemam vremena otići po njega. Još onaj nesretni Vakula najavljuje neke kiše i snijeg. A i garaža opako prazna.
I tako ja jutros po kiši na posao, proklinjem tog Vakulu i njegove prognoze koje se uvijek obistine, jebate, cijeli vikend će mi propasti a i veljača je pri kraju, neću ispuniti svoju moto normu.
Uto tračak sunca obasja kvart, temeratura prešla šesticu, pa što se čeka. Jaknu na grbaču i ravno u Nedjelju, a tek je četvrtak.

U radioni me čekaju dvije kave, jedan crna a druga isto crna. I nešto zelene po njoj. ZZR i GTR oči u oči. Pita Saša kojeg vozim doma? Kaže, oba su ko nova, upravo napravljeni servisi, onaj ZZR oko 5 tisuća km, crni pak 37.274 km. Naravno da ja biram onog s većim vizirom.

Servis napravljen. Kočnice, diskovi odlični, nije ništa rađeno, ulje se mijenja na slijedećem servisu. Filter ulja novi, novo ulje motora (hm, motul 5100 10W40), od litre Yamaluba MC13 potrošeno 1,8 dl za kardan, ostalo mi daje za slijedeće zamjene, kad dođu). Sviječice NGK zamijenjene.
Kako zamijenjene, mijenjane su i na prošlom servisu? Prije 12 tisuća. Pa i mjenjaju se svakih 12 tisuća, tvrdi Saša. Jebate dizajn, kažem ja,  da sa svakom zamjenom ulja mijenjam i svejčice, i to NGK. A Japonci, tako to oni preporučuju. Svječica 140 kn komad, a doći do njih ispod oklopa, da te bog sačuva posla i muke. Pokazuje mi fotke koje je napravio. Ne pomaže ni skidanje rezervoara (opet i za to idu oklopi dolja), jer je sve ispod rezervoara dodatno oklopljeno tunelima za zrak. Valjda zato uz svaki redovni servis ide i zamjena svječica, nema šanse da bi to napravio sam negdje na putu.

Ali iznenađenjima GTR-a nema kraja. Mjerač tlaka u gumama ima svoju bateriju kako bi bežično javljao komjuteru na čemu se ja to vozim. A kad mjeraču oslabi baterija, kao što se meni već jesenas počelo događati, onda ti komjuter prekrije kontrolnu ploču žmigajućom porukom o tom: senzor F (to je ta baterijica) je u banani. I sve ostalo više ne radi, tj. žmiga u ritmu ove odvratne poruke i grafike koja pokazuje probušenu gumu. I kad se guma i baterija u senzoru zgriju, sve je opet OK.

Gledam po internetu, jer ne vjerujem ekipi s foruma, kako se mijenja baterija. NE MIJENJA SE!!!!! Baciš senzor i kupiš novi. Tj. 2 senzora. A cijena tog bacačkog dijela, prava sitnica: 200 € po komadu!!! 400 € za informaciju koju ni ne pratim u vožnji. Dok guma dobro drži ne treba mi senzor.
Kažem ja Saši, idu ti senzori u smeće čim se baterije potroše do kraja. Kako ti to misliš, pita Saša, pa ne ide to tako s pametnim motorima. Ako je baterija slaba blinka poruka slaba baterija, ako baciš senzore blinkat će ti nema senzora. I TO SE NE MOŽE ISKLJUČITI!!! A onda sve informacije s kompjutera dobijaš u tom blinkajućem modu. 2 sekunde poruke slaba baterija senzora, pa onda siljedeće dvije sekunde za sve ostale informacije (temperatura motora, prijeđeni kilometri, potrošnja, prolazne kilometraže, vrijeme, temperatura neba i zemlje itd..., punjenje akumulatora i sve neke gluposti).
Ali ima Saša savjet, nađi poznatog urara pa nek ti prepili te senzore i zamijeni bateriju, to je ona dugmasta 2030, 10 kuna komad. Oće to napraviti i neki urar u Samoboru. Vidim uratke na youtube-u, izvukli ljudi žice iz senzora i dodali malo kučište za bateriju s jednostavnim šarafićem i poklopcem. Pa sve to slijepili nekom trakom. Toga se Japanci nisu sjetili do 2012!!!! Od tada novi senzori imaju taj poklopac i šarafić! 

Sretan što moji senzori još rade kad se zgriju i kad nije ovako hladno kao danas, topim se od miline što ću opet napuniti garažu i isprazniti novčanik.

Ukupno:1611 kn. Od toga 450 kn ulje, 560 kn svječice. Ruke 500. Obzirom da skoro pola otpada na svječice nije ni tako strašno. Jer četvrtina otpada i na PeDeVe. I četvrtina ruku naravno.
Do slijedećeg servisa za 6000 km, koji je u biti inspekcijski, nema problema.

Ali gle čuda. Negdje tamo u planu održavanja podešavanje ventila je svakih 42 tisuće kilometara. Tj. baš u vrijeme jednog od običnih inspekcijskih servisa (koje usput i radim sam). Za nevjerovat!!!
Svakih 12 tisuća servis, a podešavanje ventila negdje između. Kretenarija!!! Japonci.

A servis Markez, namam za sada nikakvih riječi osim potvrde profesionalnosti, ažurnosti i svakako pohvale.


_________________
GTR 1400
Spritmonitor.de
VW GTI
Spritmonitor.de
avatar
Dragec07
Admin
Admin

Registration date : 02.02.2008

Re: Moto centar Markez

Postaj by Dragec07 on 25/2/2016, 22:20

A ovu umotvorinu (bogati ameri) oko senzora tlaka u gumama opet moram podijeliti s vama:_________________
GTR 1400
Spritmonitor.de
VW GTI
Spritmonitor.de
avatar
mg750ie
Biker
Biker

Registration date : 17.05.2009

Re: Moto centar Markez

Postaj by mg750ie on 26/2/2016, 08:46

Tak nekaj fali i za MG, ali mi smo samouki  😎


_________________
I love you Ljubav grije, al jakna je jakna Cool
avatar
sju_rod
Admin
Admin

Registration date : 03.02.2008

Re: Moto centar Markez

Postaj by sju_rod on 26/2/2016, 22:34

hmmm..........dobri stari obični motori...................u biti to ti je ko mobitel,zoveš i šalješ tu i tam koju poruku i to je uglavnom sve a mobitel ima pun kufer "nepotrebnih" stvari koje uopče ne koristiš.......a sad da nije lijepo imat mogučnosti,nemre se reči...........
avatar
mg750ie
Biker
Biker

Registration date : 17.05.2009

Re: Moto centar Markez

Postaj by mg750ie on 27/2/2016, 08:59

I imamo prijatelje 👍😎🌹


_________________
I love you Ljubav grije, al jakna je jakna Cool

Sponsored content

Re: Moto centar Markez

Postaj by Sponsored content

  • Započni novu temu
  • Odgovori na temu

Sada je: 19/4/2018, 23:10.