Ja putujem

Iskoristite prednosti registriranih članova!
Upišite svoje podatke za logiranje
Ja putujem

Free forum for free travel

DOBRO DOŠLI NA FORUM ZA SVE ONE KOJI VOLE PUTOVANJA I MOTORE.....

  • Započni novu temu
  • Odgovori na temu

20090614 Dolinom Une

Share
avatar
Dragec07
Admin
Admin

Registration date : 02.02.2008

20090614 Dolinom Une

Postaj by Dragec07 on 15/6/2009, 00:08

Evo sam već više puta planirao, a onda su Krokove slike bile kap kaja je prelila čašu.
I bez prevelikog pripremanja, oboružan samo termosicom prepunom mješavine cole i vode (i naravno za svaki slučaj sa par sendivča), u prekrasno nedjeljno jutro krenu ravno prema Uni.

Do Petrinje sam bio u trenu. I sjetio se svojih studentskih 15 dana "vojske". Što nije bilo lako, jer bilo je daaavno.

A Petrinja prepuna različitosti, od dijelova u kojima kao da rat još traje do obnovljenih dijelova u kojima se čini kao da ga nikad nije ni bilo.

Do Kostajnice još uvijek vodi ista zanimljiva i nimalo bezopasna cesta.


Pizeriju izndad Une u Kostajnici iskoristio sam samo za nezaobilazni veliki makijato i duhovnu obnovu.
Utvrda Zrinskih jednako odolijeva vremenu kako je svojedobno odolijevali i Turcima. Ali, i to je bilo davno. Uvijek se pojave neki novi osvajači.
Na granici stara priča, treba Garmina dobro sakriti inače se na pričama o tehničkim karakteristikama potroši 15 minuta. Pogotovo kad pokažeš prometnu od motora koji je doma u garaži, pa to zainteresira carinike s obje strane granice.

Kako je neko već napisao na Adventures forumu, prvo što te dočeka u komšiluku su rakete. I tu se ne štedi.No odmorište Breza osim prekrasne prirode nije nudilo ništa.


Yamaha je obilje kukaca privlačila neodoljivom snagom ali ih je i opako uništavala. Nažalost, i moje ruke i noge koje sam hrabro izložio prirodi. Pogotovo suncu.


Kako su prethodnici već otkrili najljepša mjesta, nije trebalo previše istraživati. Dovoljno je bilo samo gledati prema rijeci.
Dvor na Uni oboružan sa tri đamije gotovo jedna uz drugu, dočekao me je u vrijeme molitve. Sa sva tri minareta, naravno.
A važnju sam jednostavno morao stalno prekidati. Toliko je bilo lijepih mjesta koja je trebalo ovjekovječiti.
A dobro je vidjeti i kako rame i ruka izgledaju prije cjelodnevnog izlaganju suncu. Usput, ima li tko jogurta pri ruci, dolazim odmah.


_________________
GTR 1400
Spritmonitor.de
VW GTI
Spritmonitor.de
avatar
Dragec07
Admin
Admin

Registration date : 02.02.2008

Re: 20090614 Dolinom Une

Postaj by Dragec07 on 15/6/2009, 00:46

Nastavak slijedi naravno "Kod Seje". U debeloj hladovini balkona moglo se malo odmoriti i pojesti "jedno kilo...."Naravno, ovo nisam pojeo Kod Seje.
Uz mali carinski prekršaj (cigarete ni ne spominjem), veći dio čeka na drugu večeru u hladnjaku.

Nastavak prema Bihaću proteže se dugačkim klancem kroz koji se žestoko bore Una, cesta i željeznička pruga. To je bogatstvo željezničkih tunela, nezaštičenih pružnih prijelaza i mostova.


Sjetio sam se koliko sam puta kao klinac prestajao cijeli put vireći kroz vrata na zadnjem vagonu vlaka koji me je odvozio na ljetovanje u Zadar. I nazad, ponovno u školu nakon tromjesečnog ljeta.


Klanac skriva nebrojene privatne plaže, ali i prava mala kampirališta. Koja su i u ovu toplu nedjelju bila prepuna.
Kostelski buk nikako ne treba zaobići. Ni sam nisam siguran što je izgledalo bolje: kupalište ili restoran pored njega.
Ulazak u Bihać izuzetno nezanimljiv i bezličan. Pa nije preostalo ništa nego besciljno slikati i oprezno voziti.


U gradu pak, naprotiv, kao da se protegao dašak unske doline.


A pažnja prema prirodi, nekako se osjetila i na ovim slikama.


Sjetio sam se i Rudija, Abera i Borisa. Ako nekome treba kakav vrtni patuljak, ili pak neživi kućni ljubimac, ovdje će ga sigurno naći.


Grabovac je označio da je došlo vrijeme povratka kući. A janjetina kao da je malo ostavila mjesta i za još jedan roštilj u Gračanima.
Pa je stoga trebalo ovih 126 km odvoziti u komadu, uključujući i karlovačku autocestu. Ovaj sat više nisam ni osjetio: guza je već bila utrnula, a hrskava korica na ramenima i rukama nudila je pouku za slijedeći put.


Nove rampe za bezgotovinsku naplatu u Zagrebu rade savršeno. Gurneš karticu od autoceste, pa kreditnu karticu, pa ustanoviš da su ti skinuli love kao za automobil. Pa zoveš dežurnog djelatnika upomoć, pa on nešto prekucka po automotici, pa gurneš karticu još jednom i kažu ti kako sad možeš bez problema proći kroz rampu koja je već i bila otvorena. Ostane ti samo mali crv znatiželje koliko li su ti love skinuli sa računa. A i proteklo je uobičajenih 5 minuta za plaćanje cestarine. Koliko li je pak ovaj sustav koštao????? Možda kao brzi ENC koji me jučer držao još i duže.Dome, slatki dome. Drugi put ću ti se vratiti nakon nakon izleta na Unu u malo većem društvu.


_________________
GTR 1400
Spritmonitor.de
VW GTI
Spritmonitor.de
avatar
sju_rod
Admin
Admin

Registration date : 03.02.2008

Re: 20090614 Dolinom Une

Postaj by sju_rod on 15/6/2009, 18:54

ha,ha,ha,ovo je bilo dobro,naročito na rampi a ni hrskava korica nije bila loša,sve u svemu koristan izlet tak da i ostali dio ekipe ne luta drugi put kad se bu išlo kod Seje.Mala opaska ; po meni i po frojdu a možda smo obadvojica u krivu,ovo nemože biti u individualnim putovanjima jer sa videl u jednom retrovizoru da nosiš ili nosite ( Mara) prsluk sa bojama a pošto nosite boje tad to ide u rubriku onu gore pod Gdje smo bili i što smo radili,naravno ak se slažeš sa tim ali meni je to logično.Uglavno sad znaš di je sejo pa nemoramo puno gubiti vrijeme JER JA SE NEMOGU dugo voziti gladan,nego odmah na dve kile.
avatar
Borris
Moped
Moped

Registration date : 13.05.2009

Re: 20090614 Dolinom Une

Postaj by Borris on 16/6/2009, 00:34

Rudek , pa ti NESMEŠ jesti masnooo!!!! Kolko sam videl ono ispod korice zgledi tak lepo masnoooo da je i mene zagolicalo Smile Bormeš drugi put nebumo Drageca pustili samog biker
avatar
Dragec07
Admin
Admin

Registration date : 02.02.2008

Re: 20090614 Dolinom Une

Postaj by Dragec07 on 16/6/2009, 09:37

Evo, prebacih u zajednička putovanja, a bio sam sam kao duh i na motoru a i na unskoj cesti.


_________________
GTR 1400
Spritmonitor.de
VW GTI
Spritmonitor.de

Sponsored content

Re: 20090614 Dolinom Une

Postaj by Sponsored content

  • Započni novu temu
  • Odgovori na temu

Sada je: 19/3/2018, 00:19.